Page 241 - Ekologia prokreacji 2021
P. 241
240 EK OL OGIA PR OKRE A C JI . V ADEME CUM
Jakie są przyczyny postępującego spadku
poziomu śmiertelności matek?
Ciekawe wnioski płyną z analizy przeprowadzonej przez I. Loudona,
opublikowanej w „The American Journal of Clinical Nutrition”, a do-
tyczącej śmiertelności matek w Wielkiej Brytanii w XIX I XX wieku.
Autor, analizując spadek przypadków śmierci matek, stwierdza:
„wśród czynników, które mogły być za to odpowiedzialne, należy
wymienić przede wszystkim sulfamidy i penicylinę stosowane przy
infekcjach; po drugie, użycie ergometryny dla zahamowania krwo-
toku poporodowego; po trzecie, powszechne transfuzje krwi; a po
czwarte, znacząco lepszą współpracę i wyższy poziom edukacji me-
dycznej”. W badaniach Loudona zwraca uwagę statystyka dotycząca
udziału procentowego aborcji jako przyczyny śmierci matek w latach
1976–1981 (czyli po legalizacji aborcji w Wielkiej Brytanii, która mia-
ła miejsce w 1968 roku). W tych latach aborcja była odpowiedzialna
za 8% śmierci matek – mimo przeprowadzania jej w warunkach le-
galności oraz w kraju mieszczącym się w czołówce najbardziej roz-
winiętych państw świata. W podsumowaniu badań autor
– w kontekście pytania o aktualne metody redukcji śmiertelności
matek w krajach rozwijających się – apeluje o diagnozowanie rze-
czywistych przyczyn śmiertelności matek, aby można było im
zapobiegać.
(I. Loudon, Maternal mortality in the past and its relevance to developing countries
today, w: „The American Journal of Clinical Nutrition”, Vol. 72 (suppl):241S–6S,
2000)
Z tabeli obok wynika, że nie ma bezpośredniej korelacji pomiędzy
legalnym statusem aborcji w danym kraju a wskaźnikiem śmiertel-
ności matek.