Page 245 - Ekologia prokreacji 2021
P. 245
244 EK OL OGIA PR OKRE A C JI . V ADEME CUM
chile
Dane z Chile stanowią przykład konsekwencji rzadkiego i natural-
nego eksperymentu, umożliwiającego ocenę wpływu czynników
populacyjnych, legalnego statusu aborcji i innych historycznych
uwarunkowań na śmiertelność matek. Wprowadzony w 1989 roku
zakaz aborcji w tym kraju, często krytykowany z powodu rzekomych
negatywnych konsekwencji dla śmiertelności matek „nie spowodo-
wał wzrostu wskaźnika śmiertelności matek. Wprost przeciwnie, po
wprowadzeniu zakazu aborcji poziom wskaźnika śmiertelności ma-
tek spadł z 41,3 do 12,7 na 100 000 żywych urodzeń – co oznacza
spadek o 69,2% w ciągu 14 lat”. Eksperyment chilijski dowodzi, że
„poprawa sytuacji w zakresie śmiertelności matek w krajach rozwi-
jających się jest funkcją następujących czynników: wzrostu poziomu
wykształcenia kobiet, dożywiania kobiet w ciąży i ich dzieci w pla-
cówkach podstawowej opieki medycznej i w szkołach, powszechne-
go dostępu do ulepszonych świadczeń w zakresie zdrowia matek,
zmian w zachowaniach reprodukcyjnych kobiet, umożliwiających im
stosowanie metod planowania rodziny i ulepszania systemu sani-
tarnego, jak np. dostęp do wody pitnej czy urządzeń sanitarnych”.
Autorzy artykułu prezentującego eksperyment chilijski podkreślają,
że takie ubogie kraje Ameryki Łacińskiej, jak Salwador, Gwatemala,
Nikaragua, Ekwador i Boliwia (gdzie aborcja jest zakazana lub do-
zwolona jedynie ze względów „terapeutycznych”) uczyniły znaczący
postęp w redukcji wskaźnika śmiertelności matek. Zestawiają oni
szacunki WHO dotyczące wskaźnika śmiertelności matek w krajach
obu Ameryk. Chile ze wskaźnikiem 16/100 000 żywych urodzeń zaj-
muje drugie miejsce w tym rankingu (po Kanadzie, a przed USA).
(E. Koch, J. Torp, M. Bravo et al., Women’s Education Level, Maternal Heath Facilities,
Abortion Legislation and Maternal Deaths: A Natura Experiment in Chile from 1957
to 2007, w: „PLoS ONE”, 2012, 7 (5): e36613,doi:10.1371/journal.pone.0036613)
poziomu wykształcenia kobiet, do- <<
„Poprawa sytuacji w zakresie
śmiertelności matek w krajach
rozwijających się jest funkcją na-
stępujących czynników: wzrostu
żywiania kobiet w ciąży i ich dzieci